Gebelik Haftaları
Gebe kaldığınızı öğrendiğiniz andan itibaren, önünüzdeki süreçte başınıza neler geleceğini merak etmemeniz mümkün değil. Büyük bir heyecanla öğrendiğiniz bu güzel haberden bir süre sonra mutluluğun yerini kısmen merak alacaktır. Nasıl bir takip süreci olacak? Hangi testlerin yapılması gerekiyor? Ne yemeli, ne yememeli? Ve en önemlisi geçen günler ve haftalar içerisinde karnınızın içinde neler olacak, vücudunuzda ne gibi değişiklikler olacak?
Aşağıdaki bilgileri bu merakınızı ve kaygılarınızı gidermek, hafta hafta bebeğinizin gelişimini takip edebilmenize ve daha keyifli bir gebelik geçirmenize yardımcı olabilmek amacıyla değişik kaynaklardan faydalanarak hazırlamaya çalıştım.
Gebelik süreci genellikle üç aylık dönemlere bölünerek incelenir.
- İlk üç aylık dönem 1. Trimestr,
- ikinci üç aylık dönem 2. Trimestr,
- 3. ve son dönem de 3. Trimestr olarak adlandırılır.
1. Trimestr
Sizde ve bebeğinizde hızlı değişiklikler olacaktır. Bulantı, kusma , halsizlik, yorgunluk hissi ve memelerde hassasiyet olabilir. Bebeğiniz bu dönemde hızla büyür. Beyin dokusu, omurilik ve diğer organları oluşmaya, kalbi atmaya başlar. Ultrasonografi sırasında kalp atışlarını görebilir ve duyabilirsiniz. Bu, en unutamayacağınız anılarınızdan birisi olacaktır. Yine ultrasonografi kontrolunuz sırasında el ve ayak parmaklarını farkedebilirsiniz. Bu dönemin başında mutlaka doktorunuzdan randevu alın. Doktorunuz ultrasonografide bebeğinizin sağlıklı olup olmadığını kontrol edecek ve sizden de gebeliğin başında yapılması gereken rutin testleri ve vakti geldiğinde 2 li tarama testinizi yaptırmanızı isteyecektir.
2. Trimestr (4-6 ay arası)
Kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz. Bulantılarınız geçecek, çok daha enerjik hissedeceksiniz. İşte bu dönem artık gebeliğinizin keyfini çıkarma zamanıdır.
Memeleriniz biraz daha büyüyecek, karnınız iyice belirginleşecek ve cilt renginizde koyulaşma gibi birtakım cilt değişiklikleri ortaya çıkabilecektir.Bu dönemde bebeğinizin hareket etme ve duyma yeteneği iyice gelişmiştir. Rutin doktor kontrollerinizi ihmal etmeyin. Doktorunuz, bu dönemdeki kontrolerinizde gerekli gördüğü testleri ve özellikle bebeğinizin organlarının ayrıntılı olarak incelendiği 2. düzey ultrasonografi yapılmasını önerecektir.
3. Trimestr
Artık fiziksel ve emosyonel olarak kendinizi biraz farklı hissedebilirsiniz. Sırt ağrıları, eklemlerde, el ve bacaklarda şişlikler ve değişken bir ruh hali bu dönemin karakteristik bulgularıdır.Bebeğiniz bu dönemde artık gözlerini açabilmektedir. Daha da büyümüştür.Bu dönemin sonuna doğru doktorunuz sizi daha sık görmek isteyebilir. Artık birlikte doğum şeklinizi belirlemenin zamanı gelmiştir. Doğum şekli ve zamanlamasında, gestasyonel diabet (gebelik şekeri), epilepsi (sara), gebelikte ortaya çıkan safra kanalı tıkanıklıkları (kolestaz) ve preeklampsi (yüksek tansiyon) gibi gebeliği komplike eden hastalıklarınızın olup olmaması , bebeğinizin kilosu, karnınızdaki duruş şekli ve pelvik değerlendirme önemlidir.
Yorum yaz