Eşinizle birlikte  çocuk sahibi olmak konusunda bir karar aldınız. Dünyaya yeni bir birey kazandırmak oldukça heyecan verici.Onun her şeyinin özel , planlı olmasını istiyorsunuz. Elinizden gelse belki bütün dünyayı onun için daha yaşanılası bir yer yapacaksınız. Ne yazık ki  bütün dünyayı değiştremezsiniz ama gelin değiştirebileceğiniz şeylere birlikte bir göz atalım.

FOLİK ASİT KULLANMAYA BAŞLAYIN

Her gebenin tartışmasız olarak folik asit kullanması gerekir. Gebe kalmadan üç ay önce başlanmalı ve gebeliğin ilk bir ayında kullanmaya devam edilmeli.Hamile kalınmadan üç ay önce alınan ve gebeliğin ilk bir ayı boyunca devam eden günlük 400 mikrogram folik asit takviyesi ile spina bifida (bebeğin sırtında açıklık) gibi hastalıklarının yaşanması riskini büyük oranda engelleyebilirsiniz. Her eczaneden folik asit satın alabilirsiniz.

ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
Eğer sigara ve/veya alkol kullanıyorsanız bırakmalısınız. Çünkü alkol sandığınızdan daha fazla vücudunuzda kalır. Bilindiği üzere sigara ve alkol düşük, erken doğum ve düşük kilolu bebelerin dünyaya getirilmesine sebep olur.
Ayrıca yapılan araştırmalar sigara kullanımının kadınlarda doğurganlığı azalttığını, erkeklerde  ise sperm kalitesini ve sayısını kötü etkiledini göstermiştir. Sigara içilen ortamlarda bulunmamaya çalışın.

SMEAR TESTİ YAPTIRIN

Gebelik döneminde smear testi güvenle yapılabilir. Ancak ülkemizde pek çok gebe bebeğinin zarar göreceği endişesiyle zaruri olmadıkça vaginal muayene olmak istemez. Bu kesinlikle yanlıştır. Gebeliğinizde içiniz rahat olarak bu testi yaptırabilirsiniz. Ancak genel olarak endişeli biriyseniz gebelikten önce bu testi yaptırmanızı öneririm. Bu testi tüm illerde  KETEM’de (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) yaptırabilirsiniz. KETEM, Ağrı’da eski sigorta hastanesinin üst katındadır.

KAFEİN

Gebelikte aşırıya kaçmamak kaydıyla kafein içeren içecekleri tüketebilirsiniz. Yapılan pek çok araştırma hamilelik sırasında alınan az ya da orta düzeyde kafeinin bebek ya da anne adayına zarar verme riskinin düşük olduğunu göstermektedir. Orta düzeyde kafein (300-400 mg) günde 2-3 fincan granül kahveye denk gelmektedir. Kafein bağımlılık yaptığından gebelik düşünmeye başladığınız tarihten itibaren vucudunuzu düşük kafeine alıştırmanız yararlı olur.

KİLO KONTROLÜ

Önerilen oranların dışında vücut kitle indeksine sahip bayanların hamilelikleri süresince zor zamanlar geçirdikleri bilinmektedir. Aşırı kilolu yada aşırı zayıf olmamanız gerekir. Gebelik planlıyorsanız hemen bir diyet ve egzersiz programı hazırlayın ve uygulamaya başlayın.

HAMLELİK ÖNCESİ YAPILMASI GEREKEN AŞILAR

Sağlık çalışanları ve kanla bulaşan hastalıklar açısından risk altındaki kişiler hepatit B aşısı yaptırmalıdır.

Kızamıkçık ve suçiçeği aşıları mutlaka hamilelik öncesi yaptırılmalıdır.

Bu hastalıklar içerisinde en önemlisi kızamıkçıktır. Bu nedenle hamile kalmayı planlayan doğurgan yaştaki kadınların kızamıkçık geçirdiklerini ve buna bağlı olarak kızamıkçığa karşı bağışık olduklarını göstermeleri (kan testi ile) ya da kızamıkçık geçirmediler ise kızamıkçık aşısı ile korunuyor olmaları gerekmektedir. Kızamıkçık aşısı olacak anne adaylarının unutmaması gereken en önemli nokta aşıdan sonra en az bir ay süreyle hamile kalmamalarıdır. Kızamıkçık aşısı hamile kadınlara uygulanmaz.
Suçiçeği hastalığı hamilelikte geçirildiğinde bebek açısından hastalığın geçirildiği dönem ve ağırlığına bağlı olarak risk yaratabilmektedir. Hamilelik öncesinde suçiçeği geçirmemiş ve aşılanmamış ve hamile kalmayı planlayan anne adaylarının en az 1 ay ara ile iki doz olarak suçiçeği aşısı yaptırmaları önem taşımaktadır. Eğer suçiçeği geçirilip geçirilmediği hatırlanmıyor ve laboratuar tetkikleri ile de ortaya konma olanağı yok ise anne adayı mutlaka aşılanmalıdır. Bu arada yine unutulmaması gereken nokta suçiçeği aşısı uygulandıktan sonra en az 1 ay süreyle hamile kalınmaması gerektiğidir. Hamilelikte suçiçeği aşısı uygulanmaz

DİŞ KONTROLÜ

Hamileliğiniz süresince değişecek hormon dengeniz sebebiyle bazı diş problemleri yaşayabilirsiniz. Artan progesteron ve östrojen seviyeleri bakteri plağı, diş eti kanamaları, diş çürükleri ve hassaslık problemlerine yol açabilir. Dişçinize hamile kalmadan önce gider ve gerekli önlemlerin alınmasını sağlarsanız daha rahat bir hamilelik süreci geçirirsiniz.

AİLELERİNİZİN TIBBİ GEÇMİŞİNİ ARAŞTIRIN

Ebeveynlerinizi ve akrabalarınızı arayarak bilgi toplayabilirsiniz. Sormanız gereken en önemli soru, ailenizde daha önce down sendromu, orak hücre anemisi, kistik firbozis ya da kan hastalıkları gibi genetik veya kromozomal bazı hastalıklar görülüp görülmediğidir. Ayrıca doğuştran akli bozukluğu olan herhangi bir akrabanız olup olmadığını öğrenmelisiniz.

BASİT ALIŞKANLIKLAR EDİNİN

Özellikle bu dönemde sağlığınıza çok dikkat etmelisiniz çünkü bu dönemde yakalandığınız bazı hastalıklar sizin ve doğacak bebeğinizin sağlığını tehtid edebilir.

Pastörize edilmemiş içecek, yoğurt ve peynirlerden uzak durmalı, pişmemiş veya az pişmiş et yememelisiniz. Bu tür yiyecekler çok zararlı bazı hastalık etkenleri taşıyabilmektedirler.

Yemek yaparken sık sık ellerinizi yıkayın. Buz dolabınızın soğutucu bölümünün en fazla 2-4 derece, dondurucu bölümünün ise en fazla -18 dereceye ayarlanmış olduğundan emin olun. Aksi taktirde daha sonra kullanmak üzere sakladığınız gıdalar bozulup bakteri üretebilirler.

ÇEVRESEL TEHLİKELERİ ENGELLEYİN
Bazı temizlik maddelerinin zararlı kimyasallar içerdiğini unutmayın(sıcak suya katılan çamaşır suyu gibi). Uzun süre bu temizlik maddelerini solumamalı, temizlik esnasında eldiven kullanmalısınız.

Özellikle, çalışırken kimyasal maddelerle veya radyasyonla ilişki içerisindeyseniz hamile kalmadan önce uygun değişiklikler yapmanız gerekir.

  • İlişki sonrasında kadının bir süre kalçasının altına yastık koyarak sırt üstü yatması gebelik şansını arttırabilir.
  • Stres ve endişeden uzak durmalısınız.
  • Gebe kalma şansı düzenli adet görenlerde KANAMANIN İLK GÜNÜNDEN SAYARAK

adetin 12-15. günlerinde en fazladır. İlişki için 12-14-16. günler en uygun günlerdir.

  • İlişki sonrasında bir miktar spermin vajinadan dışarı çıkması normaldir.
  • Kadın veya erkekte testlerle tespit edilen bir problem olmasa bile her ay için gebelik şansı %20 civarındadır.
  • Bir yıl sonunda herhangi bir sorunu olmayan çiftlerin bile gebe kalma şansı %85’dir. Yani çiftlerin %15 inde her şey normal olmasına rağmen gebelik 1 yıl gecikebilir.

 

TEL VE WHATSAPP: 0 542 225 89 12